אחד המאכלים האיטלקיים הנפוצים ביותר הוא ה-"ניוקי" (Gnocco), מגיע בצורות שונות ומבוסס על תפוחי אדמה, סולת, קמחים שונים, גבינות ותוספות. הניוקי האיטלקי הפופולרי שמונח בשולחנות יום חמישי בארץ המגף הוא ניוקי א-לה רומנה, ניוקי סולת עגולים ובשרניים דמוי דסקית. אם אתם מתעניינים במטבח איטלקי ורוצים לגוון מעבר לפיצה ופסטה, כדי לכם ללמוד לדעת איך להכין ניוקי עם מתכונים שונים ובמנה שתסתיים מהסיר עוד באותו היום.
כופתאות איטלקיות: על הניוקי מארץ המגף
למרות שניוקי נכנס תחת קטגוריה "פסטה איטלקית", אופן וזמן ההכנה, המרכבים ובמיוחד הסיפור והמסורת שונים לחלוטין.
האימפריה הרומית העתיקה הביאה עמה מבנים מרהיבים, תרבות עשירה וקולינריה חסרת מעצורים – אחד מהמנות האיטלקיות המסורתיות היא מנת הנוקי.
מנת ניוקי איטלקי (Gnocco או Nocchio), היא מנת כופתאות גושית, נפוצה בכל אזור באיטליה כאשר באזורים רבים ניתן למצוא סיפור מאחורי כל סוג ניוקי.
הניוקי מורכב ממספר מועט של מרכבים ויכול לקבל תוצאות שונות, המרכיב העיקרי הנפוץ לניוקי הוא סולת, כאשר בתקופה הרומית היו מכינים את הניוקי מבצק בצורות הדמות לצורות המוכרות לנו כיום (גושים).
ניוקי תפוח אדמה הנפוץ גם בישראל הגיע רק במאה ה – 16, ניתן מלמצוא אותו בשולחנות פריולי-ונציה ג'וליה שבמחוז צפון-מזרח איטליה, לאציו וונטו.
אחת ממנות הניוקי הנפוצות ביותר בלאציו שבאיטליה, היא מנת ניוקי א-לה רומנה (מבוסס על סולת), המוגשת כמנה מסורתית רבת שנים על שולחנות המשפחה האיטלקית בימי חמישי, למרות שברגע שאוכלים את הכופתאות העסיסיות, כל יום בשבוע הוא יום לניוקי.
מלבד לאציו, הניוקי נפוץ ביותר בטוסקנה שבמחוז המרכז (בגבול מחוז לאציו) כאחד מהניוקי המסורתיים המשולבים עם תרד ונקראים סטרוזפרטי.
האפשרויות הרבות של הניוקי מאפשרים לישראלים רבים להביא את הניוקי האיטלקי לגוון את המנה, עם אפשרויות של בישול או ניוקי מטוגן, ניוקי כשר לפסח או ללא גלוטן, רוטב שמנת או רוטב עגבניות, ניוקי טבעוני ואפשרויות בלתי נגמרות כפי שהמטבח האיטלקי יודע לייצר עבורנו.
מתכון לניוקי אלה רומנה ומתכונים נוספים לניוקי איטלקי
כדי להבין איך מכינים ניוקי כמו באיטליה, נספק לכם את המתכון לניוקי איטלקי נפוץ: א-לה רומנה.
אחרי שתבינו איך מכינים ניוקי סולת נפוץ, תוכלו לקרוא בתחתית המתכון על מתכוני ניוקי נוספים, רוטב לניוקי וכל ניוקי כרעיון לארוחה איטלקית על שולחן ישראלי.
המתכון שלפניכם הוא לאפייה, את הניוקי ניתן לבשל וניוקי מטוגן מקובל גם כן במבטח האיטלקי-ישראלי.
מתכון לניוקי איטלקי (א-לה רומנה)
מרכיבים:
- 50 גרם חמאה
- חצי ליטר חלב
- מעט אוגז מוסקט (מגורר)
- כפית מלח שטוחה
- שליש כפית פלפל שחור
- 130 גרם סולת
- 80 גרם גבינה (סוגים אפשריים: גבינת עזים, אמנטל, פרמזן)
- 2 חלמונים (הצהוב של הביצה)
- מעט גרידת לימון (לא חובה)
- 40 גרם גבינות מסוגים שונים (פקורינו, קצ'קבל ועוד).
כמות:
5-6 מנות
זמן הכנה:
כ – 25 דקות
אופן הכנה:
חממו את הסיר וקצצו את החמאה, העבירו את החמאה לסיר החם ושפכו את החלב, האגוז המוסקט, המלח והפלפל השחור.
בזמן שהתערובת רותחת הפחיתו מעט את הלהבה והתחילו לשפוך באיטיות את הסולת, תוך כדי העברת הסולת אל הסיר ערבבו ללא הפסקה, הערבוב יאפשר הסמכה נכונה (ערבוב של כמה דקות עד להסמכה).
לאחר שמתקבלת צורת בצק רך וכזה שאינו דביק, מוסיפים 80 גרם מהגבינה שבחרתם, מערבבים כמה רגעים ומניחים את הסיר בצד כמספר דקות.
הרטיבו את הידיים ובעזרת ניילון נצמד צרו צינור בצק ארוך (בדרך כלל לא יותר מ 40 ס"מ, קצת פחות תקין בהחלט), הניחו את הבצק בתבנית והכניסו לקירור ללילה או לפחות ל 4 שעות.
חממו את התנור ל 190 מעלות, הוציאו את הבצק מהמקרר והניחו אותו מעל נייר אפייה (ניתן גם לשמן, אך נייר האפייה עדיף).
פתחו את הניילון הנצמד וחתכו את צינור הבצק שלכם לדסקיות בעובי שבין 1 ס"מ ל 1.5 ס"מ.
את דסקיות הניוקי סדרו בצורת דומינו הנופל אחד על השני, מעל הניוקי מגוררים 40 גרם מהגבינה שבחרתם, מומלץ לתבל בעוד קצת מלח ופלפל ואם בחרתם תוכלו להוסיף גרידת לימון.
הכניסו את הניוקי האיטלקי אל התנור ל 15-16 דקות ולאחר מכן, כדי להגיע להשחמה קלה הגבירו מעט את החום והמשיכו באפיית גריל למשך 3 דקות.
רעיונות ומתכונים נוספים לניוקי איטלקי בצורות שונות
הסוד לכל מנה במטבח האיטלקי הוא להבין את הבסיס, לאחר מכן, כל שילוב אפשרי וניתן ליצור מתכונים לניוקי מותאמים לטעם האישי שלכם.
אין חובה להכין את הניוקי, ניתן לקנות ניוקי מוכן (לרוב ניוקי תפוח אדמה, ניתן למצוא גם ניוקי בטטה) ולשלב איתו כל מרכיב שתרצו.
רוטב לניוקי
לאחר שהבנתם איך עושים ניוקי, תוכלו לבחור האם להשקיע מאמץ משתלם להכנת ניוקי או לקנות ניוקי מוכן.
ניוקי ביתי או קנוי יכול להשתלב בצורה מעולה עם רטבים מסוגים שונים:
ניוקי ברוטב עגבניות: אם לא קניתם את רוטב העגבניות, תוכלו לבשל 5 עגבניות גדולות (ללא הקליפה), עם שמן זית, 3 שיני שום כתושות או קצוצות, מעט אורגנו ובזיליקום, חצי כפית מלח ורבע כפית פלפל שחור.
ניוקי ברוטב פסטו: רוטב פסטו ניתן להכין בצורה פשוטה ומהירה או לקנות ממרח פסטו מוכן.
לאחר הרתחת הניוקי, צקו את הרוטב על הניוקי וערבבו.
ניוקי ברוטב שמנת פטריות: כל מה שצריך הוא יחידת שמנת מתוקה/לבישול, סלסלת פטריות, שן שום גדולה כתושה ובצל בינוני קצוץ.
לאחר טיגון הבצל, מטגנים את הפטריות מספר דקות, מוסיפים את השום ולאחר מכן את השמנת, מלח ופלפל ומערבבים עד להסמכה.
לאחר כמה דקות מכבים את האש ומוסיפים את הניוקי שהרתחתם.
ניוקי ערמונים
לכל מנה תוכלו להוסיף 100-120 גרם ערמונים קלויים, קלופים באריזת ואקום.
הניוקי הקנויים אמורים להיות מוכנים לאכילה ולכן ניתן לקצוץ, להוסיף לכל תבשיל ולבשל כדקה נוספת לכל צורת ניוקי לבחירתכם.
ניוקי כשר לפסח
ניוקי לפסח לא יכלול בתוכו סולת או בצק והניוקי הנפוץ בפסח יהיה ניוקי תפוחי אדמה, רבים מדווחים על עבודה קשה מדי לניוקי כשר לפסח שיוצא רחוק מהמקור.
אם אתם לא מתאפקים, קנו ניוקי כשר לפסח ובשלו או טגנו אותו עם הרוטב שבחרתם.
ניוקי ללא גלוטן או ניוקי טבעוני
לניוקי ללא גלוטן נדרשים 4-5 תפוחי אדמה בינוניים, 2 וחצי כפות שמן זית, חצי כוס קמח תפוחי אדמה וכפית וחצי של מלח.
את תפוחי האדמה חותכים למקלות, מבשלים עד לריכוך, מסננים, מוסיפים את המלח ומועכים.
הוסיפו לעיסת תפוחי האדמה קמח תפוחי אדמה, ואת שמן הזית.
הרכיבו צינור ארוך וחתכו את הניוקי עד ל 1.5-2 ס"מ.
לתוך סיר עם מים רותחים הוסיפו את הניוקי ולאחר שאלו צפים, הוציאו אותם מהמים וזלפו מעט שמן על הניוקי.
את הניוקי האלו ניתן לערבב עם כל רוטב שבחרתם.